Karle IF  
 

 

                         Karlbergs IF  
   
  Karlesupportern Göran E har bidragit med artikeln nedan om hur allting började.  
   
 

Säkerligen rullades det en och annan boll  i olika former i Magistratshagen i slutet av 1800-talet, hemmatillverkade bollar som inte uppfyllde kraven för regelrätt spel, men som väckte tävlingsinstinkten och skapade glädje hos grabbarna i Karlbergsområdet.

Det fanns rikligt med spelarämnen. Och funderingar om bildandet av en idrottsförening växte fram ungefär samtidigt. Markytor för fotboll fanns det gått om, det anordnades spelplaner, det bildades kvarterslag och det spelades fotboll mot andra stadsdelslag, man kallade laget för Karlbergs  IF.

Under sommaren 1926 bedrevs träningen mycket intensivt.

 

 

Torsdagen den 27 januari 1927 bildades nuvarande Karle IF

Det var ju vinter och de samlades på kafé Ekliden, de var nio ungdomar som fattade det formella beslutet. Det var ytterligare ett par grabbar som hade tänkt vara med vid det högtidliga tillfället, men fått förhinder. Någon lär ha varit tvungen att köpa mjölk åt morsan. Bland dem som fanns med var Ivar ”Alma” Johansson i Fjorton. Han valdes enhälligt till föreningens förste ordförande, några dagar senare fyllde han 18 år, givetvis fanns han med som spelare i laget, det var även de övriga styrelsemedlemmarna.

När man senare sökte inträde som medlem i Svenska Gymnastik- och Idrottsföreningarnas Riksförbund, visade det sig, att uppe i Stockholm fanns redan en förening med samma namn. En namnändring måste ske, olika förslag diskuterades, slutligen enades man om namnet Karle Idrottsförening.

 
   

Eftersom det var vinter, då föreningen bildades började man med bandy och den första matchen var mot Södermalm och spelades på ett kärr i skogen vid regementet, Karle vann med 4 – 3,

Framgång redan från början.

När våren kom, blev det fotboll och seriestart i klass III av Östgötaserien. Den första fotbollsmatchen spelades på Brigadfältet nedanför regementena när våren var kommen, motståndare var Linköpings Bollklubb (som var en helt annan klubb än nuvarande LBK). Karle vann rejält med 10 – 2, det var tider det. 

Säsongen 1928/1929 blev kanon, serieseger och uppflyttning till klass II
 
 

De första seriesegrarna hette:    Erik Rydh, Erik Karlsson, Gustav Hahne, Karl Pettersson, Bertil Lindell, Lagledare Bertil Torparn Olsson, Ivar ”Alma” Johansson, Karl Erik ”Patte” Andersson, Georg ”Moppe” Sköld, Gunnar Malm.

 

   
Här slutar Göran E:s artikel, och nedan visas mera bilder och information om Karle IF
 
                         
 
 
.

KARLES KARLAKARLAR

Samlas varje år i Karlbergsskogen, fast numera heter det Magistratshagen, för att tala om gamla tider. En träff i nostalgins tecken på samma plats på samma dag varje år. Veteranerna  slår sig ner i gröngräset, plockar fram sina matkorgar, har det skönt i största allmänhet och återupplivar 50-åriga minnen. Det var den 27 januari 1927 som Karle IF föddes i barnrikehusen på Föreningsgatan 14  i Linköping, - Vi var 12 ”kilar i tre kåkar”, berättar Tore ”Tosse” Johansson, 73, högerytter och cirkusartist. Han uppträdde i romerska ringar och på trapets mellan matcherna. Sex av de Karleveteraner som en gång var med och bildade klubben mötte upp i hagen i går. Fr v Bengt ”Kubiken” Karlsson, 70, Holger ”Killan” Johansson, 66, Olle ”Bult” Johansson, 69, Tore ”Tosse” Johansson, 73, Bertil ”Torparn” Ohlsson, 72, och Nils ”Brummarn” Westlund, 72

 

Bilden är från Correns Sportsida, troligen från 1977 eller 1978
 
 
Tidningsklipp från Pia Turesson
 
         
               Göran "Jakob" Jakobsson i LV2-hallen tidigt 50-tal.    Lasse Irebro, Karle IFs kanske bästa handbollsspelare någonsin.
                      Foto Lars-Ove Jakobsson Rune Åhrling till vänster. De var mycket framgångsrika och uppskattade spelare i Örebro SK på femtiotalet.
 
  
Bakre raden:      1. Rolf "Cigarren"    4. "Baggen"               5. Nils Davidsson
Främre raden:    2. Rolf "Maja"          4. Hans-olof Åhlin      5. G, Ring                               från Fam Gustavssons album
 
Karle IF troligen 1960
 
Karle IF 1966, några av grabbarna spelade både fotboll och handboll
 
Karle IF tidigt 60-tal
 
  
Karle IF 1968
 
2001 Karle IF Pojkar 85
 
Foto från 2003. Hasse G jobbade i många år på Karles kansli.
 
Foto från 2010. Karlestenen i Magistratshagen. Gamla Karleiter träffas där varje år för en fika.
 
Karle IFs juniorer. Distriktsmästare i handboll 1956
 
Karle IFs juniorer 58-59 års lag, några år senare
 
Karle IF:s Flickor 84 möter HBK. Året är 1994. .
Pia försöker ta sej förbi en försvarare, Bakom syns Sofie och längre bort ett cirkustält
 
Nedan visas en presentation av föreningen som ungdomsledarna Magnus och Elvin framställde år 1988.
 
          

 

Karle-visan har sjungits med bravur på många Karle-träffar. Melodin är refrängen på "Säg det med ett leende".

 
Historia

Det var en gång för länge sen . . . ja så börjar de flesta sagor. Detta är ingen saga. Vår förening har mer än 60 år på nacken, och startades redan 1927. Karle IF bildades av några grabbar i stadsdelen Karlberg, med adresserna Föreningsgatan 14 och Magistratsgatan 8.

Idag finns inte stadsdelen kvar, men från ordet Karlberg finns KARLE som ett livaktigt minne. Under de år som gått har föreningen som de flesta idrottsföreningar haft både med- och motgång.

De resultatmässigt finaste minnena kommer från 40 och 50-talets framgångar för KARLES handbollslag. Ett namn att minnas är Lasse Irebro (Karlsson) som bl.a. deltog i 17 landskamper i handboll. Under en tid av c:a 10 år var KARLE Linköpings bästa handbollslag.

Föreningen har huvudsakligen ägnat sig åt fotboll, handboll samt även ishockey, som dock lades ner redan 1948.

Fotboll har under alla år varit den dominerande verksamheten i föreningen.

Idag

KARLE IF är idag en Områdesförening i RYD med:

400 medlemmar, 60 ledare, 16 fotbollslag, 5 bowlinglag,  3 dans-grupper, 2 fotbollsskolor, 2 föreningskonsulenter, föräldragrupper, supporterklubb etc. etc.

Vad kommer att ske

Sedan KARLE IF etablerade sig som områdesförening i Ryd har verksamheten ökat kraftigt. Framför allt har ungdoms-verksamheten ökat markant, speciellt under de senaste 4-5 åren. Föreningen har vuxit så att vi idag har svårt att få plats med vår verksamhet i området vad gäller planer och om-klädningsrum.

Projekt "Ny idrottsplats"

Under 1989 kommer kommunen att iordningställa en ny fotbollsplan på militärt område söder om A1/I4.

Detta är nödvändigt i och med att Hagalund (gamla T1) kommer att försvinna. Till den nya idrottsplatsen kommer vi att förlägga vår verksamhet för A- och B-lag samt elitpojkar och damfotbollen. Det innebär att vi helt och hållet kan arbeta med ungdoms-fotbollen i Rydsområdet, med både träning och matcher. På den nya idrottsplatsen kommer vi själva i klubben att uppföra ett nytt klubbhus innehållande klubbrum, omklädning, bastu etc. Allt detta kommer att ställa mycket stora krav på oss, såväl medlemmar som ledare, tränare m fl. Vi måste nu ta itu med olika arbetsuppgifter, inte bara med kroppsligt arbete utan även med ökat engagemang och med ökad initiativförmåga.

 

Vad har hänt

Fr.o.m. 1976 är vår förening etablerad som en områdesförening i stadsdelen RYD. Under de 12 år vi arbetat i Ryd har det hänt en hel del. Föreningen har vuxit ut till en betydande enhet, både idrottsligt och socialt.

Seniorfotbollen har hittills haft sin verksamhet på Hagalunds idrottsplats på gamla T1-området. Ungdomsfotbollen har alltsedan starten helt bedrivits i Rydsområdet. Vår bowlingsektion som har City Bowling som hemmabana spelar 1988 i div 2. Karle bowling, en av de föreningar som satsar på ungdom, har c:a 60 medlemmar. Svårigheten att få tag i banor för träning och tävling är ibland besvärande, men arbetet fortsätter och förr eller senare så kommer detta att ge resultat.

Vi vill även berätta om den ganska nystartade danssektionen. Föreningens målmedvetna arbete har mynnat ut i att vi idag kan glädja oss åt dansverksamhet i föreningen. Att kunna tillgodose aktiviteter utanför rent idrottslig verksamhet tycker vi är en viktig del av föreningsarbetet.

När föreningen startade 1927 var den även då en områdesförening. Att jämföra den tidens verksamhet med dagens är i det närmaste helt omöjligt. Idag samarbetar vi med skola, fritidsgård och socialförvaltning. Fritidsgården i Ryd har naturligtvis varit vår "stadiga" kontakt när det gäller frågor om bl.a. lokaler till vår fritidsverksamhet. För en områdesförening är detta samarbete helt nödvändigt, för att barnen i området skall få en meningsfull fritid. Detta ansvar är vi inom KARLE angelägna om att få ta. Vårt samarbete med skolan har gjort att vi fått en naturlig och fin kontakt med barnen.

Föreningens verksamhet finansieras genom aktivitetsstöd från kommunen, medlemsavgifter, bingoverksamhet, lotterier etc. etc.

Vi behöver hjälp

För det kommande årets verksamhet har vi behov av: Huvudsponsor för RYDSCUPEN, Nya matchkläder, Matchbollar, Ekonomisk hjälp där vi kan erbjuda: Tröjreklam, Bilreklam, Reklamplatser.

Föreningens målsättning är

Att vara en områdesförening i Ryd med bra och meningsfull fritids-verksamhet både idrottsligt och socialt.

Att bedriva en omfattande ungdomsverksamhet.

Att fostra duktiga idrottsflickor/pojkar som kan föra föreningens representationslag till allt större framgångar.

 

     Visste du
         att Karles färger är rött och blått
         att Karles publikrekord är 3000 personer
         att Karle var Linköpingsbäst 1945 i fotboll
         att Karle har trimbingopromenad varje söndag (Solhagagården)
         att Karle arrangerar Rydscupen i fotboll för ungdomar med 600 deltagare/år
         att Karle arrangerar fotbollsskola på sommarlovet
         att Karle arrangerar Karlbergspokalen, seniorturnering i fotboll
         att Karle är Linköpingsmästare i inomhusfotboll 1988
   
          Åter
 
         Startsidan