Äppelträdet.

På Hedborns Gata har vi tidigare haft ett Äppelträd, Transparent Blanche, som gav väldigt tidig skörd.
Efter 20 - 25 år tröttnade trädet och jag på varann och jag grävde upp det halvdöda trädet.
Det var i början på 2000-talet.

Men jag ville gärna ha ett äppelträd och köpte då ett familjeträd.
Det var några olika sorter inympade på samma stam, totalt 4 stycken.

Som vanligt när det gäller äppelträd så kom ingen skörd de första åren.
Tredje året kom tre fyra äpplen och de kändes mycket värdefulla.
De kommande åren dubblades eller tredubblades skörden för det mesta.
2011 och 2012 kom det lagom mycket äpplen, kanske 50 -75 st.

I år, 2013, fullkomligt exploderade det.
Massor av blommor på våren.
Men man vet ju aldrig om det därmed blir mycket frukt och om den är fri från sjukdomar.
Men allt utvecklade sej bra! Äppelkart som fallit ner eller som jag gallrat uppgick till mer än 350 stycken.
De hundratals äpplena på trädet samt fallfrukten ser jättefin ut och de flesta är mycket stora.
Grenarna som böjts ända ner till backen är överlastade med frukt och trädet ser ut som en trött hängbjörk.

I mitten på augusti började jag koka äppelmos på fallfrukten.
Detta gjorde jag ytterligare två gånger i augusti.
Vi äter äpplen varje dag, kokar äppelkräm, och ger bort stora kassar till vänner.
Jag har också ställt ut några påsar utanför tomtgränsen med "Var så god"-lappar.
Några förbipasserande har tveksamt tagit hand om nån påse men framförallt så har kråkorna gillat mitt initiativ

Nu hoppas jag att kunna plocka mycket mer i September.

September.
Det blev inte samma succé som tidigare under sommaren.
Under september kokade jag bara en sats med äppelmos.
En sort av äpplena blev lite övermogna och mjöliga i konsistensen.
Många av de mycket stora äpplena "sprack" på trädet.
Förstår inte varför, kanske ojämn värme och ojämn bevattning?
(nä det kan det inte va, för jag har inte vattnat trädet alls de senaste fem åren.)

Många äpplen "provsmakades" av fåglar. Bara ett provsmak på varje äpple.
Men smaken föll tydligen inte helt på läppen f´låt näbben.

En morron såg jag till min häpnad att många äpplen var borta från trädet.
Någon hade varit inne i trädgården och norpat säkert ett par kassar.
Men, som Sally sa, "hoppas de kommer till glädje, vi har ju så mycket",
men lite obehagligt är det med folk som smyger in i ens trädgård.

Kvar på trädet idag, första oktober, finns en sort med vinterfrukt, 20-30 st,
som jag nog bör skörda i mitten av oktober.

Sven-Olovs idéer om skötsel av äppelträd och bärbuskar.
Under vinterhalvåret:
Ta bort nästan alla grenar som pekar rakt upp,
speciellt de som växer ute på sidogrenarna, de tar annars energi från trädets tillväxt.
I mitten där själva stammen växer kan du lämna några grenar oklippta.

På försommaren:
Gallra bort de sämsta äppelkarten där det växer "klasar" med äpplen.
Då får de kvarvarande äpplena på trädet möjlighet att växa sej större.
En klase bör bestå av två eller högst tre äpplen.

Sammanfattningsvis så har jag mycket bättre erfarenheter av att ha äppelträd
jämfört med päron eller plommonträd.

Vinbärsbuskar   Efter skörden brukar jag klippa bort de vissna grenarna samt de 4-5 äldsta.

 

2014

 

Juli 2014

Det verkar bli ett mera normalt år, kanske en fjärdel så många äpplen som 2013. Många är angripna av skadeinsekter. Så det lär väl bli väldigt små  mängder äppelmos och knappast några kassar till bekanta. Vi får väl se.

 

Vinbärsbuskarna

De svarta bären torkade upp helt, det har aldrig hänt förut. Kanske det hjälpt om jag vräkt på vatten under värmeböljan?

De röda var betydligt färre än förra året. Jag plockade totalt 4-5 liter på den ena busken.

Fåglarna verkade mycket intresserade av de röda bären. De brukar provsmaka bären, de brukar ta några bär och tappar sedan intresset och lämnar 95% åt mej. När jag nu äntligen hittade en dag med lite mindre värmebölja så skulle jag plocka från den andra busken. Där fanns inte ett enda bär. Fåglarna hade renrakat den. Det har inte hänt nån gång tidigare under de 40 åren vi bott här. Buskarna fanns redan när vi flyttade in.

 

Oktober 2014

I år har vi fått betydligt mindre skörd än förra året. Därför har vi varit mer noggranna med att verkligen ta hand om äpplena. Det har blivit mycket mer äppelkakor, mos och kräm än det blev förra året.

Några grannar har ställt ut korgar med äpplen och en "Varsågod-skylt".  Trevligt tycker jag.

 

2015

 

Det började med ett fint blommande träd. Frukten blev perfekt, så gott som alla äpplen utvecklades bra och vi fick en väldigt bra skörd. Vi har kokat äppelmos, lagat äppelkakor och kompott m m.

Även övriga bär har gett mycket bra skörd. Sally har gjort mycket marmelad, sylt och saft m m. Eftersom en granne vet att vi tar vara på allt så har hon erbjudit oss att skörda en hel del hos henne också. Så välfyllt har aldrig vårt förråd varit tidigare år.

I början av oktober inventerade jag alla burkarna i källaren. Där finns också mitt förråd av starkvaror.

 
32 burkar Plommonmarmelad          
6 burkar Röd Vinbärsgelé          
5 burkar Sylt Jordgubb/Hallon/Blåbär          
3 burkar Slånbärsmarmelad          
16 burkar Äppelmos          
10 burkar Lingon          
9 flaskor Röd Vinbärsaft          
             
4,5 flaskor Whisky          
1,5 flaskor Gin          
3 flaskor Likör          
0,5 flaska Vodka          
40 burkar Starköl          
             

 

2016

Detta var ett fantastiskt äppel-år. Jag tror att Sally kokade mos som blev cirka 75 burkar av de fina äpplena.

 

2017

Det var väldigt kallt i maj månad just under blomningen. Så ingen pollinering kom till stånd och de få blommorna verkade frysa. Vi fick inte ett enda äpple detta år.

 

2018

Äppelmoset från 2016 räckte till maj månad. 2018 verkar, nu i juli i alla fall, bli ett bra äppel-år. Blomningen var bra och trädet har många kart.

 

Åter

Startsidan