Om KB-villan i Ryd, Linköping

 

En söndagkväll i Augusti 1975 var vi på väg hem från Stockholm. Vi hade besökt Sallys föräldrar. Jag tror vi var vid Vårby ungefär och på radion hörde vi om Ralf Edströms fantastiska volleyskott mot Tyskland (eller det fantastiska målet var kanske 1974?, men Vårby var det i alla fall).

Då tog Sally upp ett ämne som vi diskuterat tidigare "Vi borde köpa hus istället för att betala hyra i en lägenhet som vi inte äger". "Joo" sa jag, (jag brukar säga det).

På morgonen nästa dag såg Sally en liten radannons om en KB-villa till salu i Ryd. Hon nämnde det på fikarasten för kollegorna som blev eld och lågor. Nästan alla som nämns i Correns text var kollegor med Sally. "Du MÅSTE åka och titta på det!". Samma dag, eller om det var nästa dag, så åkte vi och tittade på det. Jag själv var inte så intresserad. När jag sett husen från Glyttingevägen, 261 likadana hus med icke uppväxta trädgårdar, så såg det väldigt sterilt och tråkigt ut.  "Här skulle jag aldrig vilja bo". Men när jag sen såg det invändigt blev jag mycket positivt överraskad.

Torsdag samma vecka skrev vi kontrakt och sex veckor senare flyttade vi från vår jättefina fyra på Skäggetorp Centrum 22 till Hedborns Gata. Sallys kollegor besökte oss senare och tyckte det var jättekul  att se ett hus som de tidigare bara sett på sitt ritbord.

Correns artikel kan kompletteras med att husen finns i två storlekar, den större typen har 100 kvm golvyta i bottenplanet och fönster i alla fyra väderstrecken.

De höga staketen, "kalvkättarna", ser inte så roliga ut men är väldigt praktiska. Ingen behövde förhandla  med grannen om vilken typ av häck som skulle planteras i tomtgränsen. Vi har också använt tomten som hundgård vissa stunder.

Vid de stora höststormarna Gudrun och Per blåste en del staket ner. Efter 30-40 år har träet i stolparna börjat murkna. Så nu förstärks det eller byts det till nya staket på många håll. Dessutom har generationsskiftet kommit långt, många unga familjer flyttar in.

Vi trivs jättebra i huset och i Ryd, så vi har inga planer på att flytta!

 

   Åter

 
   Startsidan