Klass 9ca Tanneforsskolan 1957 - 1958

Förberedelser för Klassträff

Stayfriends.se
Anna-Stina och Bo hade varit inne på denna sida på nätet och hittat varann redan runt årsskiftet 2006/2007. Jag surfade in på den sidan hösten 2007. Bo mailade till mej och berättade att Anna-Stina hade föreslagit att vi skulle ha en klassträff.

Ratsit.se
Denna sida på nätet visar födelsedatum och adress på de personer man söker på. Då var det ganska lätt att se om det var rätt person som man hittat. Detta gällde de flesta killarna.

Hitta.se
Här får man fram telefonnummer och adress med karta.

Nya Efternamn
Nästan alla tjejer i klassen har bytt efternamn. Det har också några killar gjort. Då blev det genast svårare. Men i flera fall var det någon kompis som kände till nya namnet.

Skattemyndigheten
På Skattemyndighetens dator kan man leta efter personer och få fram personnumret. Genom att se på numret var personen är född och man dessutom har nuvarande adress så kom vi ganska långt i vårt sökande med "uteslutningsmetoden".

Klasslista
Anna-Stina hade fått fram en klasslista från 1958 med adresser och födelsedatum efter att haft kontakt med Skolöverstyrelsen.

Landsarkivet
Klasslistan var till god hjälp när Bo sökte de sista som var svårast att få tag på via Landsarkivet i Vadstena.

Planering
I Oktober träffades Bo, Hans och Sven-Olov i Linköping och planerade.
Vi hade väldigt kul när vi återsågs efter 49 år. Vi återföll snabbt i "grabb-tugget" och spekulerade snart om vilka tjejer vi vågade "chansa" på..
Vi bestämde datum, vi bokade en bra belägen och ganska billig lokal med samlingsrum, middag och övernattningsmöjligheter. Vi lyckades också leta upp ytterligare några skolkamrater.
I November gick brev och mail ut till alla klasskamrater så att de kunde reservera datumet för klassträffen.

Vi lyckades hitta alla klasskamrater. Fem av våra kamrater och läraren hade tyvärr gått bort.

 

Klassträffen 19 April 2008

Så kom då äntligen dagen som vi planerat för så länge. Vädret var på våran sida, en strålande vårdag.
18 elever av 24 möjliga hade tillfälle att närvara, bra!
Vi hade planerat mycket för dagen, lördag 19 april. Men vi var lite oroliga för "dö-tid", för vi hade inte program för precis hela dagen.

Vi började med fika vid Tannefors Hembygdsförening vid Tannefors Slussar. Där hade vi tänkt oss en kort intro på 45 minuter. Men alla hade så mycket att säja och vårt program blev snabbt en timme försenat, så någon dö-tid skulle det aldrig bli.
Det kändes verkligen i luften hur glada alla var att återse varann. I vår klass förekom i princip ingen mobbing (ordet var förresten inte uppfunnet då).

Det stora hus som var skola på vår tid är nu ombyggt till bostadsrättslägenheter. Vi gick runt där och kände på atmosfären i samma trappor som vi sprungit i (nu sprang vi inte). Det var trevligt och stilenligt dekorerat med skol-planscher i gammal stil i trapphusen.

Sen åkte vi till Gamla Linköping för lunch. Sven-Olov berättade lite om Gamla Linköpings historia. Vi hoppade över fikat på Dahlbergs Café, istället åkte vi ut till Valla Folkhögskola.

Marie-Louise och Sally som inte hörde till vår klass var bussiga och dukade upp fest-måltiden med Sörens hjälp. Dessutom kunde de två damerna fylla upp de vakanta platserna vid middagen eftersom vi fått sena återbud.
Under tiden som de dukade hade vi lite "grupp-arbete" och fika i Gillestugan. Bo våndades med en trilskande dator..

 

Det är 50 år mellan bilderna!

Övre raden: Ingemar Lewin Järfälla, Roland Ahlström, Göran Andersson Huskvarna, Sten-Inge Orwehag (Andersson) Göteborg,
Sven-Ove Danielsson, Sven-Olov Stehager (Pettersson), Bo Stalefors Uddevalla
Mittenraden: Anna-Stina Johansson (Franzén) Mjölby, Solveig Eklund (Pettersson), Monica Sahlin (Carlsson) Norrköping,
Laila Gustavsson (Thörnqvist) Alsterbro, Maj-Britt Mobergh (Axelius) Loftahammar, Hans Regnér
Främre raden: Anita Kåre (Hallberg) Vadstena, Gudrun Dahlkvist (Karlsson) Sturefors, Ulla Ekstrand Jönköping,
Sören Forsén Oxelösund, Leif Lundin

Här är några bilder från eftermiddagen och kvällen. 
Vi avnjöt en tre-rätters middag och fick under tiden höra många dåliga vitsar. Anna-Stina underhöll med skönsång (dryckesvisa). Efter middagen hade vi musikfrågesport.
Bo visade fina bilder på skolan med sin fungerande ??!! dator. Han hade också mycket kul statistik under avdelningen "värdelöst vetande", såsom kartor var vi bodde då och nu, avstånd till skolan, föräldrarnas medelinkomst, våra äkta hälfters ålder i förhållande till oss etc etc.

Vi hade tagit med musik att lyssna på och eventuellt dansa till.
Men alla tyckte det var roligare att prata om gamla minnen, det verkade finnas hur mycket som helst.
"Stinget" och "Fuling" berättade om sina "hyss". (Emil i Lönneberga är en mycket stillsam pojke i jämförelse.) Tänk vilken uppfinningsrikedom dom hade, och vilken energi dom använde!
Tur att den energin har använts till nyttigare saker senare i livet.

Vi pratade om lärare vi haft:
"Trötter", "Stumpen", "Bajlak", "Knack" och Gerd Gambe var några.
Lennart "Trötter" Johansson, med de trötta ögonen, var vår klassföreståndare. Han var snäll och omtyckt och ville inte gärna vara sträng mot oss. Vi tyckte att han var en "gubbe", 40 år skulle vi ha gissat om vi "brytt oss" om åldern. Det visade sej att han var 28 år då!.

Vi som varit med och ordnat med Klassträffen fick många uppskattande ord och vi kände att alla verkligen hade en mycket trevlig dag och kväll.

 

Åter

Startsidan