Sally Stehager har ett riktigt bra arbetsliv bakom sig.

 

Ändå tycker hon att pensioneringen känns helt rätt.

 

Sally Sally

 

− Jag har sett fram emot pensionsdagen väldigt mycket. - Jag har ju jobbat i 47,5 år sedan jag började 1963.

Sockerbagare.  Det var Sallys dröm när hon var liten. Minnet får henne att skratta.

− Min moster jobbade på Karstens bageri i Stockholm. I och för sig satt hon i växeln, men det fattade inte jag. Hon hade alltid med sig en stor gräddtårta till mig när jag fyllde år.

Efter sockerbagardrömmen började Sally att sikta högre. Hon beundrade Doris Day och bestämde sig för att bli filmstjärna.

− Efter sexan började jag på realskolan och då var det kontorist som gällde. Jag tänkte att det var mer praktiskt.

Men riktigt så blev det inte heller. I stället utbildade hon sej till VVS-ingenjör, trots att hon definitivt hade  tänkt – vilken linje som helst, bara inte ”slask och avlopp”.

 − Det var slumpen som avgjorde. Jag skulle egentligen ha börjat jobba som kontorist efter handelsrealexamen, men när mammas chef, som hade varit yrkesvägledare, fick se mitt betyg sa hon att jag borde bli ingenjör. Det här var precis i början av trenden med jämställdhet och kvinnliga tekniker.

Sally var 17 år när hon började som ritare i VVS-branschen. Ingenjör blev hon vid 21 års ålder, efter att ha läst på teknisk aftonskola, samtidigt som hon jobbade heltid på en VVS-ingenjörsbyrå . Till Linköping kom hon 1972, då hon blev utlånad för att jobba med projekteringen av Huvudblocket på Universitetssjukhuset. I Linköping gick hon på ”Frimis”, träffade maken Sven-Olov och blev kvar. Det är inte bara staden och maken hon har varit trogen, utan även inriktningen mot sjukhus. Det är i alla fall med sjukhus hon framför allt har jobbat som VVS-konstruktör.

− Det har varit väldigt roligt. Med sjukhus är det en del specialgrejer. Jag har främst jobbat med Vatten, Avlopp, Sanitetsutrustningar, Medicinska gaser samt Rörpostanläggningar. Utvändig VA och Miljöfrågor föll också på min lott.

Sally fyller 65 år den 24 januari och gjorde sin sista arbetsdag den 30 december. Än så länge tycker hon inte riktigt att hon hunnit känna efter hur det är att vara pensionär. Det känns mest som en semester.

Hur ska du nu göra med tiden?

− Så här, säger hon och faller bakåt mot soffryggen och sträcker ut armarna så att hon ser ut som ett sittande kors. Men det är bara på skoj. Sally är inte typen som sitter still några längre stunder i taget.

− Jag har mycket kontakter i Indien och stöttar flera barnhem och fattiga änkor där. Jag åker dit med jämna mellanrum. Jag brukar säga att jag har klippkort dit.

Resorna dit beror på vänskapen med den indiske prästen Thomas Kennedy som för sex år sedan var stipendiat i Svenska kyrkan och hade Sally och Sven-Olov som värdfamilj.

Precis som med Indien är det franska klostret Taizé ett ställe Sally gärna besöker. Hittills har hon varit där tio gånger.

− Det är ett fantastiskt ställe. Atmosfären är så harmonisk och alla är vänner med varandra – folk är så öppna säjer Sally som avslutning på vår pratstund

 

 

 


Sally

 

Sally Stehager

Ålder: 65 år den 24 januari 2011.

Bor: I Ryd, Linköping.

Familj: Make, två döttrar och en son samt barnbarnen Irmeli och Minna.

Yrkesliv: Började som ritare i VVS-branschen 1963. Tog ingenjörsexamen inom VVS 1967.
Har främst jobbat med sjukhus och varit involverad i alla utbyggnader och ombyggnader av Universitetssjukhuset i Linköping.
Den 31/12 pensionerades hon från anställningen på SWECO Systems AB.

Gör gärna på fritiden: Bakar, syr, stickar, virkar, knypplar – inte minst inför Svenska kyrkans basarer och insamlingar.

Uppdrag: Är kyrkvärd i Mikaelskyrkan i Ryd, samt Internationellt ombud (fd Lutherhjälpsombud).

Sally och Sven-Olov är också faddrar för 10 st indiska studenter här i Linköping, som känner sig som barn i deras hus.

Bästa årstiden: Våren. Det är så härligt när ljuset kommer.

Önskad egenskap: Gröna fingrar.

Godaste doften: Liljekonvalj.

Last: Choklad

Linda H Axelsson har skrivit en artikel i Corren med ungefär denna text.
Jeppe Gustafsson har tagit bilderna.

Åter

Startsidan